Joomla! of WordPress?

Joomla! of WordPress? Koffie of thee? (Geef mij maar koffie :)) Vergelijkingen. We houden ervan en ze kunnen tot verhitte discussies leiden.
Ik krijg vaak de vraag wat nu het beste Content Management Systeem (CMS) is? In deze blogpost geef ik antwoord op deze vraag.

De vraag 'WordPress of Joomla' leidt altijd tot felle reacties bij voorstanders van één van beide oplossingen. Voor- en tegenstanders van beide systemen staan vaak fel tegenover elkaar. Ik heb een andere mening: of je nu Joomla of WordPress gebruikt, het gaat uiteindelijk om het resultaat. Het zijn tools om een goede website mee te bouwen en dat kan met beiden. En een  tool is een tool, geen doel op zich. Maar goed, verschillen zijn er natuurlijk wel. Laten we eens kijken:

WordPress

 • Van oorsprong een blog platform
 • Groeiend naar volwaardig CMS
 • Zeer veel templates in omloop, zowel gratis als commercieel
 • Hetzelfde geldt voor plugins. Een mogelijk nadeel is dat je eigenlijk altijd wel plugins nodig hebt. Zonder werkt vrijwel niemand.
 • Het maken van een template is relatief eenvoudig
 • Een WordPress site is indien nodig zeer snel op te zetten. De time-to-market kan erg kort zijn en de kosten die gepaard gaan met het opzetten van een WordPress site zijn meestal goed te overzien
 • Één van de belangrijkste voordelen van WordPress: gebruikers werken er graag mee en begrijpen snel hoe WordPress in elkaar zit. Dit is hét belangrijkste verkoopargument voor WordPress. Voor een grote groep zzp-ers en mkb die zonder technische specialisten zelf hun website willen kunnen onderhouden is WordPress een ideaal gereedschap.
 • WordPress sites doen het - mits regelmatig bijgewerkt, onderhouden en voorzien van de juiste plugins - over het algemeen goed in de zoekmachines.
 • Het systeem is momenteel zó populair dat het een interessant platform is voor hackers. WordPress sites die niet goed onderhouden en beschermd worden zijn regelmatig het doelwit van criminelen.
 • Het aantal updates ligt behoorlijk hoog. Dat is fijn, want dat betekent dat het systeem leeft en steeds beter wordt. Maar het is ook een nadeel, je moet er immers steeds mee bezig zijn. En liever besteden we onze tijd aan de inhoud van onze website in plaats van aan de techniek. Het handige update-mechanisme van WordPress stelt je in staat om snel te updaten, maar ook hierin schuilt natuurlijk weer een gevaar. Zeker wanneer je je niet zo bezig houdt met het maken van backups loop je echt een risico.

Joomla

Veel van de positieve en negatieve punten van WordPress zien we ook terug bij Joomla. Toch zijn er wel een aantal essentiële verschillen.

 • Daar waar WordPress bekend staat om haar eenvoud, kent Joomla een wat steilere leercurve. Er is echter veel materiaal beschikbaar, zowel in boekvorm als online. Je zult er wel de tijd voor moeten nemen om het systeem goed te leren kennen. Natuurlijk geldt dit voor WordPress ook, maar in wat mindere mate.
 • Joomla is een echt CMS, WordPress niet. En daar hebben we direct een belangrijk argument van de Joomla voorstanders te pakken. WordPress ontbeert een aantal eigenschappen die Joomla wel in zich heeft. Met de komst van versie 1.6 biedt bijvoorbeeld het ACL systeem krachtige mogelijkheden als het gaat om het toekennen van rollen en rechten aan gebruikers. In WordPress red je dat niet zonder extra plugins.
 • Joomla biedt als het ware een heel ontwikkelplatform. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is voor Joomla al gemaakt of valt te bouwen. In WordPress kan dat ook hoor, want ook daar zien we volledige webwinkels in WordPress draaien. Toch scoort Joomla hier beter.
 • Joomla heeft sinds kort ook een 'update functie' aan boord, waardoor het bijwerken van Joomla zelf en de gebruikte extensies veel eenvoudiger is geworden.
 • WordPress was (en is) heerser als het op bloggen aan komt. Wil je echter meer dan dat, maar toch een blog in je site integreren dan kan dat met Joomla ook heel goed. De commerciële component Easyblog geeft je een kant-en-klare oplossing in een handomdraai.

Conclusie: Joomla of WordPress?
Welke wordt het? Is er een winnaar aan te wijzen? Nee, zo eenvoudig ligt dat niet. Ik zie heel duidelijk dat beide oplossingen eigen voor- en nadelen hebben.
In veel gevallen is Joomla gewoon een betere en stabielere keuze, en heeft daarom ook mijn voorkeur!

 

Blinck Media & Webdesign Buro

Okkenbroekerveldweg 5
7435 PM  Okkenbroek
Tel: +31(0)6 2255 7771
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social