Over domeinnamen & webhosting

Webhosting is net als het parkeren van een auto in een parkeergarage. Om een website te kunnen tonen op internet is een webserver nodig. Dit is een computer die iedereen kan bezoeken via een internet browser (= Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome enz.).
Om te zorgen dat de bezoekers jouw site hier zien, huur je als het ware een stukje van deze computer (webserver), waar je dan weer een domeinnaam aan hangt.

Deze servers waarop websites staan, worden zwaar beveiligd en elke minuut van de dag gecheckt en onderhouden.
Dit is een continu proces. Je betaalt daar jaarlijks een bedrag voor (inclusief webruimte, domeinnaam en e-mailverkeer).

Je kunt zo'n webserver vergelijken met een parkeergarage in de stad. Je mag er van uitgaan dat je auto er veilig staat geparkeerd en wordt bewaakt door medewerkers, beveiligingscamera's en dat er bij het uitrijden een controle plaatsvindt. Daarnaast wordt de parkeergarage netjes schoon gehouden en kapotte verlichting wordt gerepareerd.

Veel gestelde vragen over domeinnamen en URLs

 • Wie is er verantwoordelijk voor pech met je auto en wie voor je website?
  We gaan weer even terug naar de parkeergarage. Wanneer je na een dagje winkelen de parkeergarage inloopt en je auto niet meer wil starten dan kan de eigenaar van de parkeergarage daar weinig aan doen. Hij zorgt er voor dat je auto veilig geparkeerd staat, maar hij heeft je auto ondertussen geen onderhoudsbeurt gegeven.
  Met een CMS werkt dat ook zo. De website staat op een veilige plek, maar het CMS moet daarnaast nog wel onderhouden worden. Regelmatig wordt door een klant verwacht dat in de prijs van webhosting ook onderhoud aan het CMS is opgenomen. Dat is zelden het geval dus vraag dit altijd na. Webhosting en webonderhoud zijn echt twee verschillende dingen.

 • Mag je spaties in domeinnamen gebruiken?
  Domeinnamen met spaties bestaan niet. Datzelfde geldt voor e-mailadressen. Je hoeft dus nooit te melden dat je e-mailadres zonder spaties is. Wanneer domeinnamen spaties bevatten, worden de spaties automatisch vervangen door %20 in je internet browser en kan problemen opleveren.

 • Maakt het uit als er hoofdletters of kleine letters in domeinnamen worden gebruikt?
  Hoofdletters ("kapitalen") hebben geen effect op de vindbaarheid van je website. Voorheen was het afhankelijk of je website op een Windows server of UNIX server stond. Tegenwoordig maakt het niet meer uit, maar de tip is om uitsluitend kleine letters te gebruiken voor de uniformiteit.

 • Streepjes of underscores gebruiken?
  Het gebruiken van streepjes (ook wel koppelteken of min-teken genoemd) of underscores (ook wel "laag streepje" genoemd) in een URL is niet per definitief goed of slecht. Het ligt aan het gebruik. Vanuit SEO is het verstandig om streepjes te gebruiken, omdat Google streepjes ziet als scheidingsteken tussen woorden. Underscores worden door Google genegeerd waardoor woorden tegen elkaar worden gezet zoals "origineelovernachten".

 • Hebben redirects (aliassen) nut?
  Het registreren van meerdere redirects naar één domeinnaam kan geen kwaad. Zeker niet om typfouten van gebruikers op te vangen en domeinnamen met en zonder streepje. Het wordt anders wanneer er veel redirects naar één domeinnaam worden doorgestuurd (via 301 redirects). Gebruik redirects verstandig. Wanneer je ze niet gebruikt, maar alleen vastlegt, zodat de concurrent er niet mee vandoor kan gaan dan kun je ze beter niet doorsturen.

 • Hoe werkt een DNS?
  DNS staat voor Domain Name Server. Dit is een server die een domeinnaam omzet naar een IP-adres (bijv. http://www.google.com wordt http://73.183.214.95). Je kunt het zien als een soort telefoonboek waarbij je internet browser de ingetypte domeinnaam opzoekt en het nummer van de server toont waar de website gehost is.

 • Waar kan ik de beschikbaarheid van een domeinnaam controleren?
  Een .nl-domeinnaam kan veilig worden gecontroleerd bij www.sidn.nl. Dit is de enige stichting in Nederland die officieel .nl-domeinnamen uitgeeft. Wanneer de domeinnaam vrij is, kun je deze registreren bij Blinck, neem daarvoor contact op.

 • Wat zijn SEF URL's?
  SEF betekent Search Engine Friendly. Voor het gemak van websitebezoekers en voor zoekmachines is het gebruik van SEF URL´s aan te raden. Een voorbeeld van een SEF URL is https://www.webdesign-buro.nl/contact en een niet SEF URL kan zijn: www.domeinnaam.nl/index.php_view=article&catid=5&id=20&option=com_content&Itemid=10

 • Wat kost een domeinnaam?
  De prijs van een domeinnaam is afhankelijk van:
      - de extensie (.nl, .be, .eu, .com, .tv, .career, .cruises)
      - de betrouwbaarheid van de webhoster
      - de bijgeleverde diensten (grootte webruimte, hoeveelheid dataverkeer, aantal databases, aantal e-mailadressen, etc.)

„Voorkomen is beter dan repareren“

Blinck Media & Webdesign Buro

Blinck Media & Webdesign Buro

Okkenbroekerveldweg 5
7435 PM  Okkenbroek
Tel: +31(0)6 2255 7771
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social